lördag 28 mars 2009

Veckans Move 5

Kimura aka "polisgreppet"


Så var det dags för det femte och sista greppet i den här skolan att lägga till sin arsenal inför sommaren fyllebrottningsmatcher. Greppet har fått sitt namn efter den japanska kampsportsvolontären Masahiko Kimura som ofta praktiserade olika varianter av detta axellås under sin aktiva karriär under mitten av 1900-talet.

Genom att fånga motståndarens arm och sedan blockera hans kropp kan armen bändas i en vinkel som orsakar stor smärta i axelpartiet. Om motståndaren inte väljer att ge upp kommer det strax efter ett rätt otäckt "knak" som kvitto på att dennes axel hoppat i led och i värsta fall kan det även innebära en fraktur på armen.

En variant av detta axellås används av polis och ordningsmakt på grund av den enkla anledning att det är väldigt effektivt när man vill hålla fast en person - "om du rör dig så hoppar din axel ur led" typ...

Det är det svårt att prata showbrottare som använt greppet, men Kimura själv skapade ett japanskt pro wrestlingförbund i slutet av sin karriär. Däremot hade denna pro wrestling på 60-70-talet få likheter med modern showbrottning ala USA. Orsaken till att han skapade detta förbundet sägs ha varit för att betala sin frus sjukhuskostnader efter att fått diagnosen tuberkulos.

Som sagt sista greppet i denna inläggsserie och därmed går också "Veckans Move" i graven.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Nej jag vill läsa mer btottargrepp!

Kris sa...

Förstår att det är trist att se en epok gå i graven :)

Men livet går vidare och man måste kunna släppa taget och gå vidare...