onsdag 11 mars 2009

En dagsutflykt

Efter att legat till sängs i nästan ett dygn bestämde jag mig för att göra en lättare utflykt. Efter att synat olika alternativ nere i receptionen blev det till slut ett litet besök i en amishby ca. 5 mil (svenska) härifrån.

Amish är en kristen grupp/sekt som emigrerade från Europa någon gång på 1700-talet och bosatte sig i nordöstra USA (främst delstaterna Pennsylvania, Indiana och Ohio). Man kan väl säga att gruppen gärna jobbar emot istället för med tekniken... Så för någon gång sisådär hundra år sedan bestämde dem sig för att bojkotta all form av ny teknik. Så hus, kläder, jordbruk, mat etc. utförs med så kallade gamla/uråldiga beprövade metoder.

Som vanligt finns det alltid olika grader i helvetet. I vissa amishsamhällen lever man strikt efter bibeln där kvinnan är mannen undergiven och inte ens har rätt till smärtstillande under förlossning. Medan andra samhällen anammar en del av den moderna tekniken såsom bilar, kläder, läkemedel, telefon och "icke-teologisk" utbildning.

Byn jag besökte var enligt mitt intryck av den moderna sorten. Man såg bland annat att sportskor kombinerades med traditionella plagg och att det användes bilar. Tyvärr var jag inte fräck nog att slänga upp kameran och fotografera någon person, men fick ändå lite bildbevis här nedan.


På denna restaurant beställdes en utsökt köttfärslimpa och potatismos

Ett miljövänligt alternativ till bilen...

2 kommentarer:

Albinssonskan sa...

Jag var i en amishby i Indiana 1999. Rätt coolt. Vi såg ett antal "horses and buggies" och en tant som gick med sekelskifteskläder och klippte gräset med en motordriven gräsklippare. Eh....

Kris sa...

Haha!
Ja, men tur var väl det. Hade tyckt synd om tanten om hon behövde slå mattan med lie eller en sån där rullgräsklippare också för den delen.

Det känns som att Amish har ett och annat gemensamt med musik-, film- och nöjesindustrin. Bland annat det här med att man jobbar emot istället för med tekniken. Hälsa maken din det!