måndag 16 mars 2009

Veckans "move" 4

Nacksving

Då var det ny vecka och dags att gå vidare med brottargreppen. Denna gången bjuds på en riktig klassiker...

Finns väl egentligen så mycket att säga om detta grepp, rätt basic. Har använts flitigt runtom på skolgårdar och andra ställen där det spontant uppstår en brottningsmatch. I tävlingsbrottning däremot är den här typen av tekniker väldigt sällan tillåten eftersom man inte får lov att greppa huvudet enbart, utan måste ta en "arm- och huvudkoppling" som man säger.
För att få till själva "svinget" så finns två varianter om vi snackar hederlig skolgårdsbrottning. Antingen att man med fart och hjälp av höften får motståndaren att tappa balansen när man drar denne framåt. Alternativt att man med ett snabbt/överraskande ryck och ett krokben väljer att dra motståndaren bakåt.
Till skillnad från tidigare tekniker som visats så är ju detta grepp inget som avgör matchen. Motståndaren kommer troligen inte att ge upp och kampen fortsätter. Se det mer som ett sätt att få motståndaren i postion för något av tidigare visat grepp.
För att få en målbild av "movet" är det med största sannolikhet bäst att uppsöka en skolgård under rasttid. Kan inte erinra mig att jag sett någon showbrottare vara exceptionellt bra på just nacksving, men jag har säkert fel.

Inga kommentarer: