söndag 15 februari 2009

Veckan som gått och lite om kärnbränsle...


Så var en hektiskt och lärorik vecka med bränslehantering på schemat till ända. Idag lördag hade vi såväl praktiskt och teoretiskt prov på det vi gått igenom under veckan och jag kan numera stoltsera med att vara ”certifierad bränslebytare”. I och med detta är det även dags att säga hej då till San José för att tidigt imorgon flyga upp till Cleveland, Ohio för en revision på kärnkraftverket Perry. Får hoppas att de flygolyckor som ägt rum under senaste tiden inte är en ny trend, utan att resan går bra så man kommer fram helskinnad.

Imorse när man kom intrillandes lite så där halvt i koma och i full färd med att dricka en kopp kaffe kom givetvis beskedet att jag var förste man till rakning för det praktiska provet. Jag är normalt ingen morgonmänniska och efter en natt med taskig sömn blev jag helt plötsligt en ännu sämre morgonmänniska. Började helt sonika med att missa en ”mast intersection” varpå hela bryggan ”small till”… Fick med andra ord en ”strålande” start. Efter det flöt det på bättre och jag klarade tidskraven med tämligen bred marginal.

Givetvis var bränslet vi övade på här inte ”riktigt”, utan bara en metallklump med samma storlek och form som en riktig bränslestav. Nästa gång man står på bryggan med bränslemasten i händerna är det en helt annan femma. Kärnbränsle innehåller en isotop av ämnet uran. Genom att klyva dessa uranatomer med en neutron frigörs energi, två nya atomer samt några nya neutroner (som i sin tur kan klyva nya atomer). Många av de nya atomer som bildas i den här processen är radioaktiva (och inte så lite heller). Det är dessa ämnen som benämns kärnavfall.



Ovan är en aktiv bränslestav som förflyttas under vatten. Det blå skenet beror på att partiklar i bränslet slungas ut ur staven med högre hastighet än ljuset i vatten (i vatten är ljushastigheten ungefär bara 75 % av ljushastigheten i vakuum). Detta fenomen kallas ”Cherenkovljus” eller ”Cherenkovstrålning”, efter den ryske fysikern Pavel Cherenkov. Vattnet skyddar mycket effektivt emot strålning och det är inte förknippat med någon större fara att befinna sig ovanför vattnet på bryggan.
Om detta bränsle däremot av någon anledning skulle ställas bredvid en motorväg (utan att omges av vatten) skulle det inte ens med en hypersnabb sportbil vara möjligt att köra förbi utan utsättas för en dödlig dos strålning…

Nej, nu är det dags att packa ihop datorn, hoppa i säng för att kliva upp 04:30 för färd emot flygplatsen. Vi hörs ifrån Ohio!

3 kommentarer:

Kris sa...

Brossan,
Den här "hissmusiken" var speciellt menat för dig! :)

Anonym sa...

socialstyrelsen varnar: Läsning medför omedelbar och tveklös djupsömn.

Anonym sa...

men om det är en hyper-hyper-snabb sportbil som åker förbi staven då? eller kanske en passatkombi. eller kanske en ubåt? =)