lördag 7 februari 2009

Lite grann om kärnkraft och energi...

Inte många svenskar har väl undgått att en enig regering tidigare i veckan tog bort lagen om nybyggnation av kärkraftverk (§6 i kärnskyddslagen). Beslutet innebar bl.a. även att det skall bli enklare att bygga vindkraftverk och att Sverige år 2030 skall vara totalt oljeoberoende.
Nyheten uppmärksammades till och med här i staterna i både radio och television.
Givetvis är det klimatfågan och utsläppen av växthusgaser som var grunden till detta beslut. Kärnkraften ger inga utsläpp av koldioxid (till skillnad från fossileldade kraftverk) och kan ur ett klimatperspektiv betraktas som ren. Mer om detta i ett annat inlägg.

På tidningarnas hemsidor kunde man inte bara läsa själva nyheten, utan man kunde även läsa och skriva egna kommentarer. Bland dessa kommentarer kunde man läsa inlägg om att regeringen inte respekterade folkomröstningen från 1980 och som innebar att kärnkraften skulle avvecklas i den takt det gick och att inga nya verk skulle byggas. Men seriöst... Alla svenskar idag som är under 47 år var antingen för unga för att rösta inte eller inte ens födda då. Kan en sån folkomröstning verkligen vara giltlig för alltid utan något bäst-före-datum? Det anser iaf inte jag och tydligen har jag regeringen på min sida.

Därtill var det en hel drös med inlägg om att kärnkraften är fel och förnybar energi (såsom vindkraft, vattenkraft, solenergi, bioenergi) är rätt. Detta hade dem fullständigt rätt i, men samtidigt är det lite väl naivt att tro att det är möljligt att fasa ut både oljan och kärnkraften samtidigt...

Sossarna med "Tobleronetanten" i spetsen var inte heller sena att framföra dessa argument. Lite märkligt kan tyckas eftersom S genom åren "motarbetat" vindkraften (genom en både krånglig och tidskrävande tillståndsprocess) samtidigt som både LO och industrin generellt är positiva till regeringens besked.

En annan grej som diskuterades på dessa "forum" var att Europa skulle försörjas med solenergi från Sahara. Detta hade ju varit kanon, men ärligt talat! Borde inte Afrikanerna använda den energin till att bygga upp deras egna samhälle? Men men, européer har ju varit rätt duktiga på att stjäla tillgångar från Afrika innan så det kan ju funka...

1 kommentar:

Anonym sa...

Underbart! Nu får vi borgerligt styre i ytterliggare en mandatperiod...

// En gammal granne och brottarkollega