torsdag 12 februari 2009

Energislöseri...

Ett begrepp som är på modet i dessa tider är energieffektivisering, vilket i stort sett innebär att "reducera andelen energi som används i onödan". Även om Sverige jämfört med många andra länder kommit långt inom detta område så finns en hel del kvar att göra. Då är det tur att det finns företag som SeeU (http://www.seeu-h.se/).
Vad man hela tiden måste komma ihåg är att energi är pengar och när det slösas med energi så slösas det även med pengar. Den bästa typen av energieffektiviseringar är de som har en stor påverkan och dessutom kan göras till låg eller ingen kostnad. Ungefär som när man plockar äpplen – börja med dom stora/fina äpplena som hänger lågt!

Den här veckan när jag gått över till receptionsbyggnaden för att äta frukost har jag mötts av den här synen:



Detta är ett mycket bra exempel på energislöseri som kan reduceras med väldigt små medel och samtidigt ge en stor effekt. Poolen är ca 2,5 m i diameter och temperaturen är ungefär 40 grader Celsius. Dygnsmedeltemperaturen i San José vintertid (nov t.o.m. feb) uppskattar jag till omkring 10 grader. Tänk vad ett täckande lager med isolerande plast kunnat göra för att reducera energianvändningen i det här fallet. Plastlagret kan ju enkelt tas bort ifall någon gäst bestämt sig för att ta ett dopp.

För att ytterligare minska klimatpåverkan för den här typen av anläggningar så kan uppvärmning ske via fjärrvärmenätet. I så fall minskas elanvändningen och värmen kan komma från ex. sopeldning. Hörde jag någon säga "Sävenäs och Lemmingvallens grusplan"?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Sävenäs är väl europas modernaste sopförbränningsstation?

Eller?

Anonym sa...

Utbynäs borta... Usch!

Anonym sa...

måste faktiskt säga att det e skönt att du har hittat ett forum för alla dina tankar och ideer - där man som lyssnare/läsare som man kan styra själv när man inte orkar mer... det e faktiskt ungefär som att läsa hissmusik... mer om ROLIGA saker / brollan.

Kris sa...

Roligt med konstruktiv kritik!
Några förslag på vad jag ska skriva om?
Antikviteter, skruvdragare, kattkoppel och kombibilar? :)

Ska försöka hitta på nåt roligt när jag får lite tid över. Just nu är det väldigt "chokat".

Anonym sa...

ja varför inte... bättre än wrestlare, energi, uträkningar om vilken ubåt som kommer först i hamn och hobbypolitiska inlägg. kör hårt. =) bro.

Anonym sa...

Sluta kivas!!!
Mamma

Anonym sa...

Tack för gratisreklamen! Som den snålänning jag är....:)
//Hanna