onsdag 22 april 2009

The Zone FC på lördag

Det "smäller" i Lisebergshallen på lördag. Då är det nämligen dags för ytterligare en kampsportsgala inom organisationen The Zone FC. Galan består mest av lokala kampsportsprofiler med bland annat pionjären August Wallén och gamla OS-brottaren Eddy Bengtsson i spetsen.

Kampsporten dem tävlar i heter MMA - Mixed Martial Art - vilket är precis som namnet antyder "blandade kampsporter". Konceptet kan tyckas ganska enkelt, två män eller kvinnor går in i en bur eller ring och fightas tills någon antingen ger upp, blir knockad eller att tiden går ut. Allt detta under ett regelverk som helst innehåller så få begränsningar som möjligt.

Kan låta barbariskt men så är det faktiskt inte. Sporten, för det är verkligen en sport, har väldigt få likheter med regelrätta slagsmål och till 99% råder det alltid respektfull stämning både på läktaren och i buren. Fusk är ytterst ovanligt för att inte säga obefintligt och istället för att se "filmingar" och "tjuvnyp" ser man hjärta och respekt.
En match kan verkligen gå hur som helst och den stora tjusningen är hur en matchbild kan förändras så drastiskt när exempelvis en match går från att vara en stående boxningsmatch till att bli en markkamp med brottning och lås.

MMA är idag den snabbast växande idrotten här i USA och har börjat bli "mainstream". Galor från flera organisationer sänds på olika TV-kanaler medan sportens främsta organisation UFC - Ultimate Fighting Championship säljer fler pay-per-view än exempelvis boxning. Profiler syns dessutom både i tidningar och TV och den ansedda dagstidningen USA Today presenterar rankinglistor med mera.

I Sverige går utvecklingen åt samma håll, men vi är väl inte riktigt där än. Ett stort steg i rätt riktning var när den s.k. "Kampsportslagen" kom för nåt år sen, och då faktiskt inte förbjöd den här typen av sport, utan bara gav den ett reglemente. Innan präglades sporten av fördomar och ett hat som leddes av såväl skandaltörstande kvällstidningar som gubbslemmet Bosse Ringholm.
Idag är de artiklar man kan läsa oftast faktabaserade och handlar mer om säkerheten kring deltagare och galor samt hur mycket slit utövarna lägger ner.

2 kommentarer:

bro sa...

gääääsp.

Hanna sa...

Elak bror :-)