söndag 10 maj 2009

Lite reflektioner om USA

Det händer rätt ofta att jag får frågan vad jag tycker om USA. Den frågan är inte så himla lätt att besvara alltid. USA och amerikanarna är ju på intet sätt en homogen grupp och det är stora skillnader om mellan exempelvis öst- och västkust, storstad-småstad, Nord- och sydstater etc etc.

Tänkte här nedan reflektera om skillnader och för- och nackdelar jämfört med Sverige.

Maten
I USA finns det betydligt fler matställen och prislappen är ofta rimlig jämfört med Sverige. Däremot är alternativen att äta sunt väldigt begränsade (om man inte vill äta sallad utan ost varje dag) och många fina maträtter förstörs av feta tillbehör och såser. Den största boven i dramat är dock OST. Här är det nästan omöjligt att beställa något som inte innehåller ost vilket är grymt störande. En annan sak som jag inte tycker om är att lunchrestaurangerna på arbetsplatserna uteslutande kör med plasttallrikar och plastbestick. Dessutom så räknas en liten chipspåse som komplement till en måltid (typ istället för potatis) och de drickbara alternativen är läsk eller vatten (ej kolsyrat).
Pratar vi snacks, godis och bakelser så ligger Sverige i lä, även om jag många gånger saknar saltlakrits.

Människorna
Tro mig, jag har nog nästan stött på alla typer av människor här över. Alltifrån haschrökande surfare till vrålkristna republikaner, skjutglada "rednecks"/byfånar till miljömedvetna och fredspredikande krigsveteraner samt professionella och duktiga yrkesmän till fackanslutna latmaskar...
En tendens är dock att folk i sydstaterna är grymt trevliga och gästvänliga där man hälsar glatt på varandra och gärna bjuder in varandra till olika aktiviteter. Norröver och västerut är folk mer reserverade, men jag vill inte påstå att dem är otrevliga på något sätt. Kanske lite mer som svenskar som gärna sköter sitt och håller sig på sin kant.
I kombination med punkten ovan (Maten) så ser man inte alltför sällan överviktiga människor och ärligt talat, om man tar sig en titt runtomkring så ser man en del människor som antagligen skulle avlidit under ett Göteborgsvarv, eller ja kanske rent av vårruset... Däremot skall det tilläggas att det också finns många grymt vältränade människor som lever för idrott.

Trafik/kommunikationer
I USA med undantag för några få storstäder så är man totalt strandsatt utan bil. Och amerikanarna kör bycket bil... Oftast väldigt stora bilar också, vilket går för sig eftersom bensinen kostar $2/gallon). Min teori är därför att man inte kan laga trasiga vägar eftersom detta stänger av hela samhället. Vissa vägar är i grymt dåligt skick. Dessutom så finns knappt några rondeller utan i stort sett alla korsningar är försedda med trafikljus eller stoppskyltar. Stoppskyltar finns dessutom lite överallt och ersätter våra väjningsskyltar och högerregeln. Stort plus för USA är dock att man får lov svänga höger även om man har rött ljus. En sak som förvånar mig lite är att amerikanarna gillar att köra fort samtidigt som det finns jäkligt många trafikpoliser som är på hugget. Dagligen ser man bilar som blir stoppade för fortkörning. Dessutom så jänkarna inga problem med att supa sig fulla på krogen och vingla ut till bilen och köra hem.
Tåg existerar knappt i vissa delar av landet, men det finns å andra sidan gott om flygplatser (oftast betydligt bättre än satans landvetter) och jag vet att det också finns en del bussföretag man kan åka med för längre sträckor.

Nöjen
Ungefär som i Sverige med undantag för att många pubar här är betydligt sunkigare än hemma. Öl i plastmuggar och slitna stolar är inget ovanligt. Dessutom så är det svårt att hitta "finare"/"trendiga" nattklubbar. När det gäller biografer och den typen av saker är det nog ungefär samma klass som hemma, med undantag för att filmerna kommer på bio snabbare.
Dock så finns inte våra typer av caféer där man bara kan sätta sig och dricka en kopp kaffe på en uteservering. Antingen är det starbucks eller så blir det restaurang.
När det gäller TV-kanaler så har Sverige inte mycket att sätta emot. Däremot måste man vara beredd på att se en hel del reklam.

Övrigt
Toaletter med heltäckande dörrar förekommer knappt annat än på hotellrum eller hem. Känns nästan som lumpen där man dagligen fick beskåda "grannens" nedrullade brallor vid fotknölarna samtidigt som man fick höra "otrevliga" ljud.

Allt som har med säkerhet (safety) att göra dras till förbannelse. Folk/företag är så rädda för att bli stämda att man tar på sig både "hängslen och livrem". Tror bestämt att det är farligare att spendera en dag på en lekplats i Sverige än på ett kärnkraftverk i USA.

Den andra typen av säkerhet (security) är inte att leka med den heller... När man jobbar på ett kärnkraftverk så passerar man först beväpnade vakter, går igenom alla typer av detektorer samtidigt som man får kör handscanning genom en-två grindar.

Och så var det de här med vapen... I Sverige så kan man räkna med att kriminella typer är beväpnade. Här får man nästan räkna med att ALLA är beväpnade. Jag tycker att det känns olustigt fast samtdigt så märker man inte av det så mycket heller om jag ska vara ärlig.

Även om inte alla amerikanare är speciellt "service minded" så kan man här utan problem hitta affärer, restauranger med mera som håller öppet sent eller dygnet runt. Detta har att göra med att jänkarna inte har det här med OB. Spelar ingen roll om man jobbar natt eller dag. Det är samma lön.
Undantaget för detta är pubar/nattklubbar som i de flesta delstaterna stänger klockan 2!

Till sist så tänkte jag diskutera lite klädstil och design. De platser jag besökt (med undantag för New York) så gäller inte alls det modet som vi kör med. Här ska man helst ha otajta boxerkallingar, stora "icke-designade" jeans tillsammans med en stor T-shirt och en bakåtvänd kepst. På vinter så kör man även med en stor hoodietröja.

2 kommentarer:

Albinssonskan sa...

Huvudet på spiken, Krille! Du glömde nämna jänkarnas otroligt dåliga geografikunskaper samt de bristande kunskaperna om andra länder. "Sweden, is that close to Chile?" och "Do you have bars in Sweden?"

Anonym sa...

Tack!
Som jag nämnde i texten så har jag stött på så många olika typer av amerikanare. Många av dem jag jobbar med har ju exempelvis varit i Sverige och kan lite svenska, medan andra inte har en susning om att det finns ett liv utanför USA, typ...
Härom veckan träffade jag bland annat en kille som "avgudade" husqvarna. Han kunde en jäkla massa om svensk historia. Även om det finns en del puckon så ska man inte dra alla över en kamm.

Fast jag har lite svårt att klandra folk. Sverige är ju i amerikanska ögon bara ett litet skitland. Och vi i Sverige har ju inte alltid full koll på hur livet är i exempelvis Bolivia, Nigeria, Georgien etc.