tisdag 18 augusti 2009

Betyg

På gårdagens nätupplaga av GP kunde man läsa det som många av oss redan vetat om, nämligen att det råder inflation på gymnasiebetygen. Bland annat så har antalet elever som går ut med högsta betyg (MVG) ökat med 28% under perioden 1997 - 2007 och detta samtidigt som alla studier pekar på att kunskapsnivån snarare sjunkit över åren... Till stor del skylls detta på friskolorna som i regel har ett högre betygsnitt än kommunala skolor.

Mina egna erfarenheter av detta, efter några år på högskolan och universitet är att många yngre kommer in med relativt höga betyg trots att dem knappt kan lösa en andragradsekvation eller skriva ett par meningar utan att det förekommer särskrivningar och andra skrivtekniska fel. Spontant känns det som att folk som borde haft ett G har ett VG och MVG istället för VG, vilket i dagens betygsystem gör en rätt väsentlig skillnad.

Vad blir då konsekvensen av denna inflation? Jo att personer över 25 år har betydligt svårare att komma in på universitet/högskola (framförallt de mer attraktiva studieplatserna) då deras betyg sattes under striktare former än dagens unga.

Som tur är så finns ju högskoleprovet som ger folk chansen till "upprättelse" i fråga om för lågt satta betyg alternativt att man läser upp sina betyg på komvux motsvarande.

Vet inte om jag hade någon poäng med det här inlägget, mer än att det är något som jag stör mig på... Hur som helst så kan det ju vara bra att folk är medvetna om denna inflation och inser att gemene artonåring som idag visar upp höga betyg inte alls behöver vara någon "ambitiös Einstein" :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta stämmer, har tom hört talas om folk som fåt "tenta" upp sina betyg till MVG i efterhand.

Anonym sa...

Sanna tycker att betygsfrågan är en smula krånglig. Betygskriterierna är luddiga och det är alltid upp till den enskilde läraren att avgöra, SVÅRT då momentet betyg&bedömning knappt finns med i lärarutbildningen. Nationella prov i ALLA ämnen tycker jag (hur svårt kan det vara??) men det kanske iofs inte hjälper eftersom det är HELA kursen som räknas. Skitsvårt med betyg.