onsdag 28 juli 2010

Detta händer i USA

Med undantag för att min skalle dagarna i ända bombas med massa information som måste tryckas in...

Vet ju inte hur nyhetsflödet går där hemma så jag tänkte ge en kort rapportering om vad som är på tapeten här just nu. Reserverar mig givetvis för att jag missar saker eller återger dem felaktigt.

BP - On the move
Ja så lät ju deras slogan en gång i tiden... Fast dem lär få stanna nere i Mexikanska golfen ett tag till för att städa upp. Helt klart är att dem inte är allt för poppis här längre. När ett utländskt företag tabbar sig här så får dem lida i media, den saken är klar. Att deras VD Tony Hayward avgått, eller snarare omplacerats inom företaget med en stor fallskärm tas inte direkt emot med jubel. Såg en TV-show där man gick runt och frågade folk vad som hände om dem misskötte sig på jobbet, om dem fick en miljard-fallskärm eller inte. Att den nya VD:n är amerikan skapar ingen direkt sympati.

Överbetalde statstjänstemän
Här i Kalifornien har några statstjänstemän (tror det var i LA) ertappats med att ta ut löner i klassen runt 500 000 dollar om året. Att deras löner betalas med skattepengar gör ju inte saken bättre. "Lynchmobben" stod utanför deras kontor och buade så fort de uppenbarade sig...

Nya immigrationslagar i Arizona
Södra USA har problem med illegal invandring... Än så länge har det inte varit lätt för polisen att identifiera dessa när dem väl kommit in eftersom dem inte får lov att stoppa/fråga efter papper/förhöra folk hur som helst. När folk stannat här ett tag så hamnar dem i s.k. "amnesti" eller vad det heter och blir därmed amerikanska medborgare med rätten att ta hit anhöriga. Delstaten Arizona har fått nog och försöker nu att skärpa lagstiftningen på så vis att polisen enklare skall kunna identifiera illegala invandrare och deportera dem. För att lagen skall gå igenom måste federala domstolen först godkänna den, vilket är under process (om det inte blev klart idag). Folk protesterar hejvilt och olika organisationer debatterar livligt.

Idag kom det rapporter där 81% av befolkningen (opinionsundersökning) tycker att det är ok att en invandrare som kommit till USA illegalt, men sedan skött sig och betalar skatt skall kunna få uppehållstillstånd. Mest förvånansvärt var dock att man även presenterade hur olika raser tyckt i frågan och där var "vita" betydligt mer positiva till det hela än "hispanics".

Konstigt väder
Här på västkusten är det betydligt kallare än normal för årstiden, uppemot 5 grader Celsius kallare faktiskt, medan det på östkusten är värmerekord. Härom dagen härjade en större tromb (på gränsen till tornado) New York City, bara det är ju rätt så skumt.
För egen del är det ju rätt behagligt eftersom temperaturen här ligger runt 25-30 grader istället för upp emot 40.

Bret "The Hitman" Hart har gjort comeback
"Vem fan är det?" undrar nog de flesta... Men han är en legendarisk showbrottare (s.k. wrestler) och tillika min gamla idol och som nu på ålderns höst och med grått hår bestämt sig för att låtsasbrottas lite till... Stort!

Inga kommentarer: