torsdag 9 december 2010

Härdsmälta på aftonbladet?

Normalt brukar ju GP-sporten med oduglige krönikören Mats Härd(-smältan) drabbas av rubricerat haveri, men nu verkar även aftonbladet hakat på trenden...


NEJ! Det har inte havererat någon kärnkraftsreaktor i Sverige. I så fall hade vi nog alla blivit varse om det... Däremot så har man problem med turbinen som är en annan del av kärnkraftsVERKET.

Kort sagt: I reaktorn kokar man vatten med hjälp av kärnbränsle där det sker en fission. Ångan leds sedan via rör till turbinen (som ligger i en annan byggnad) som då börjar att rotera. Via en axel överförs denna mekaniska energi till en generator som i sin tur alstrar elektricitet. Reaktorn är med andra ord en del av kärnkraftverket och den har inte "havererat" på Oskarshamn 3.

Vi svenskar förutsätter att vi har tillgång till billig elektricitet. Vi förväntar oss att det finns kyl o frys, att TV:n startar klockan 20 på fredagskvällen när det är dags för På spåret samt att lampan tänds när vi trycker på knappen. Något som tåls att tänka på för min del (och alla andra som jobbar inom branschen). Att det man gör är viktigt och att man därmed sätter stolthet i det man gör.

Inga kommentarer: